Ανεπαρκή τα μέτρα ελέγχου ακόμα και στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Ανεπαρκή τα μέτρα ελέγχου ακόμα και στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Αρ. Πρωτ. 12785/08.07.2010

Προς Υπουργό

- Προστασίας του Πολίτη

 

Το τραγικό συμβάν με τον θανάσιμο τραυματισμό του αστυνομικού που εργαζόταν στο γραφείο του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κου Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, καταδεικνύει με τον πλέον τραγικό τρόπο τα κενά που υπάρχουν στην ασφάλεια ακόμα και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Το δέμα βόμβα που πέρασε άνετα από όλους τους πιθανούς ελέγχους που διενεργούνται στα εισερχόμενα πακέτα στο Υπουργείο, αποτελεί απτή απόδειξη της απουσίας ή της μη επάρκειας των προληπτικών ελέγχων κατά ενός πιθανού τρομοκρατικού χτυπήματος, που έγινε πραγματικότητα.

Εάν το συγκεκριμένο περιστατικό λάμβανε χώρα σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης, θα είχε διενεργηθεί άμεσα έλεγχος, θα είχαν αποδοθεί ευθύνες και πιθανότητα εάν αυτό κρινόταν απαραίτητο θα είχαν προχωρήσει σε παραιτήσεις των υπευθύνων.

Η ευθύνη προστασίας και ελέγχου εισερχόμενων αντικειμένων, αλλά και προσωπικού και επισκεπτών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι αρμοδιότητα της ΕΛΑΣ. Επιπλέον, ανοιχτό παραμένει το ερώτημα, κατά πόσο βρίσκεται σε ετοιμότητα ο όλος μηχανισμός προστασίας, όχι μόνο του συγκεκριμένου Υπουργείου, αλλά και των λοιπών αντίστοιχων υπηρεσιών που χρήζουν εκτενούς προστασίας. Καθώς επίσης και κατά πόσο σύγχρονα είναι τα μηχανήματα ανίχνευσης εκρηκτικών μηχανισμών, σύγχρονων ουσιών που ανιχνεύονται δύσκολα και παράλληλα πόσο συμβατή είναι η εκπαίδευση του αρμόδιου προσωπικού.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο συναρμόδιος Υπουργός:

- Σε τι ενέργειες έχει προχωρήσει το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να εξακριβωθεί εάν πέρασε από ελέγχους το μοιραίο πακέτο-βόμβα που στοίχισε τη ζωή ενός αθώου ανθρώπου στο γραφείο του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη; Προβλέπεται να αποδοθούν ευθύνες;

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να αυξηθούν επί της ουσίας τα μέτρα ασφαλείας, όχι μόνο στο εν λόγω Υπουργείο, αλλά και σε όλους τους οργανισμούς που απαιτούνται εκτεταμένα μέτρα ασφαλείας;